WordPress versus Joomla!

Ruim een kwart van alle websites op het internet is gemaakt met WordPress daarmee is WordPress een van de meest populaire content management systeem (CMS) ooit. Toch is WordPress niet het enige content management systeem dat open source en dus gratis te gebruiken is. Een van de grootste concurrenten van WordPress is Joomla!. Je heb er nog een aantal wat minder bekende maar op deze pagina vergelijken we Joomla met WordPress.

WordPress vs. Joomla; waarschijnlijk heeft u van beide content management systemen wel eens gehoord. Wat u misschien niet weet, is dat ze allebei ooit onder een andere naam begonnen. Joomla werd in 2000 in het leven geroepen onder de naam Mambo, en WordPress begon drie jaar later als blogsoftware onder de naam b2/cafelog. Hoewel Joomla langer op de markt is, heeft WordPress het weten te presteren om het grootste marktaandeel te verkrijgen. Dat komt omdat WordPress uitblinkt in gebruiksgemak, terwijl Joomla zich in vergelijking met WordPress niet onderscheidend genoeg heeft weten te profileren. Toch zijn beide systemen succesvol te noemen en lijken ze dankzij de enorme achterban een gouden toekomst tegemoet te gaan.

De overeenkomsten

Voordat we ingaan op de verschillen tussen Joomla en WordPress, bespreken we eerst de overeenkomsten. Er zijn namelijk enkele punten waarop de CMS’en niet heel verschillend zijn. Zo zijn beide systemen in het leven geroepen om content te publiceren en te beheren, en maakt zowel WordPress als Joomla gebruik van de programmeertaal PHP en een MySQL-database. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zijn de CMS’en van Joomla en WordPress ook op de volgende punten gelijk:

Website design – Veel mensen denken dat dit afhankelijk is van het CMS, terwijl dit volledig bepaald wordt door de html/css van het thema dat je gebruikt. En als we het hebben over het aanbod aan thema’s, dan maakt het ook niet veel uit of je van Joomla of WordPress gebruik maakt. Snelheid – WordPress en Joomla zijn beide gebaseerd op een techniek waarbij caching de laadtijd van je website enorm versnelt. Caching is het tijdelijk opslaan van gegevens op een sneller medium om snelle toegang tot deze data mogelijk te maken. Vindbaarheid – Of je nu Joomla of WordPress gebruikt; in principe ligt de vindbaarheid van je website geheel aan je eigen SEO (search engine optimization) inspanningen. Wel bieden beide systemen vanuit de basis voldoende mogelijkheden om je website voor zoekmachines te optimaliseren.

Gebruiksgemak

WordPress is van oorsprong een blogsysteem met de focus op het eenvoudig publiceren van voor tekst artikelen. Hoewel Joomla! en WordPress het beide mogelijk maken om een WYSIWYG (What You See Is What You Get) editor te gebruiken, vind de een dat WordPress echt uitblinkt in gebruiksgemak. Zo is WordPress voor beginners eenvoudig te installeren en richt WordPress zich op de basisfunctionaliteiten. Hierdoor hoeft u zich niet bezig te houden met technische zaken en kunt u zich volledig richten op het schrijven van content wat een van de belangrijkste taken is als u een website wilt beginnen.

WordPress is natuurlijk niet alleen geschikt voor beginners, maar ook voor meer gevorderde gebruikers. Hoewel WordPress en Joomla! in de basis vrij eenvoudig in elkaar zitten, kan het CMS door middel van plugins en widgets namelijk geheel naar eigen behoefte uitgebreid worden. Daardoor zijn ze beide tegenwoordig niet alleen geschikt voor blogs, maar ook voor bedrijfswebsites, online magazines en nieuwsportalen.